Pauline Schenck: Musicus

Barokensemble 'Il Presente'

De musici van barokensemble “il Presente” zijn allen barokspecialisten op niveau, die hun sporen verdiend hebben in binnen- en buitenland.

Het ensemble bestaat uit Ivette van Laar, sopraan, Gerdien Romeijn, traverso, Inja Botden, barokcello, en Pauline Schenck, klavecimbel. De musici staan garant voor een levendig spel, authentieke uitvoeringspraktijk en een aansprekende programmatoelichting tijdens het concert.

Hun eerste samenwerking was tijdens het Reinckenfestival 2010. In dat seizoen speelden zij ook een adventsprograma.

Dit jaar brengt il Presente het programma "Zachte Ketenen".
De gespeelde werken zijn van de grote barokcomponisten: Vivaldi, Locatelli, Pepusch, Bach en Handel. Rode draad in het programma is 'het eeuwig gedoe tussen de seksen'. In een aantal cantates bezingen we de liefde in al zijn aspecten: van speels en luchtig tot razend virtuoos. Maar vooral toch uiteindelijk: eeuwig boeiend!

Il presente


Curricula:

Ivette van Laar (1978) is een eigenzinnige zangeres met een grote voorliefde voor onbekend en liefst ook theatraal repertoire. Stijlperiodes zijn hierbij divers. Van Oude Muziek (Monteverdi, Strozzi, Bach e.d.) tot hedendaags repertoire (Berio, Loevendi, Taggatz, Kilpinen, Cage en vele anderen).
Ivette van Laar studeerde bij Anne Haenen aan het Conservatorium Enschede, waar zij in 2002 haar Bachelor diploma haalde. Zij volgde masterclasses bij o.a. Roberta Alexander, Charles van Tassel. In 2006 sloot zij de vervolgopleiding muziek af aan de Messiaen Academie (Arnhem/Enschede) bij Harry van Berne, Marien van Nieukerken en Pierre Mak, waarbij zij zich richtte op muziektheater en zich bovendien specialiseerde op het werken met de kinderstem.

De afgelopen jaren werkte Ivette van Laar aan verschillende opera en muziektheaterproducties mee, waaronder in het najaar van 2010 de rol van Susanna in Le Nozze di Figaro van W.A. Mozart.
In oratoria was zij solistisch te horen in werken van o.a. Carissimi (de Filia in Historia di Jepthe), Haydn (Stabat Mater), Vivaldi (waaronder het Magnificat en All' ombra di sospetto), Taggatz (Lukas Passion) en J.S. Bach (Weihnachtsoratorium en diverse cantates).
Met gitarist Jaap Majoor vormt Ivette van Laar sinds 2004 " duo'78 ". Zij gaven reeds vele concerten in Nederland, Duitsland en Frankrijk. In 2008 kwam hun eerste CD uit.

Gerdien Romeijn studeerde dwarsfluit bij Rien de Reede en Emile Biessen, haar traverso-opleiding ontving zij van Wilbert Hazelzet. Sinds 2006 is zij solofluitiste van barokorkest Concerto Barocco.Samen met violist Rémy Baudet, klavecinist Dirk Luijmes en celliste Inja Botden maakt zij deel uit van barokensemble Le Zéphyre. Met dit ensemble en verschillende ad-hoc ensembles gaf zij concerten in binnen- en buitenland. Als docente dwarsfluit en traverso is zij verbonden aan de Muzehof in Zutphen.